Your natural way to beauty

bio1
 
Τι είναι οι βιοδυναμικές καλλιέργειες και γιατί αυτό έχει σημασία;

Στη Jurlique,  τα συστατικά, τα οποία μπαίνουν στα προϊόντα μας δεν είναι τα συνηθισμένα συστατικά. Χρησιμοποιούμε γενναιόδωρα και παντοδύναμα φυτά, τα οποία είναι προσεκτικά επιλεγμένα για τις ευεργετικές τους για την επιδερμίδα ιδιότητες. Και καλλιεργούνται όλα στη βιοδυναμική μας φάρμα στους Λόφους της Αδελαίδας (Adelaide Hills) στη νότια Αυστραλία.

Πιστεύουμε ότι οι βιοδυναμικές πρακτικές μάς επιτρέπουν την καλλιέργεια των πιο αγνών κι υψηλής ποιότητας βοτάνων, των οποίων η συγκομιδή γίνεται στο άνθος της ζωτικότητας τους. Αυτά τα βότανα, στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν τα εκχυλίσματα, τα οποία αποτελούν τη βάση των προϊόντων Jurlique, με αποτέλεσμα να απολαμβάνεις τα μεγαλύτερα οφέλη από κάθε συστατικό που χρησιμοποιούμε.

Και όλα αυτά δεν αφορούν μόνο την επιδερμίδα μας. Οι βιοδυναμικές τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούμε, οι οποίες εφαρμόζονται με σεβασμό στην αρχή της βιωσιμότητας, μάς δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιούμε όλες τις θετικές και ζωτικές πηγές ενέργειας που μας παρέχει η φύση.

Τα φυτά και τα βότανα που καλλιεργούμε θρέφουν την επιδερμίδα, ‘γεμίζουν’ την ψυχή και σέβονται τον πλανήτη.

Τι είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια;

Οι βιοδυναμικές πρακτικές αφορούν μία πολυπαραγοντική προσέγγιση των τρόπων καλλιέργειας , όπου ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια και οι πλανήτες δρουν συνεργατικά και εξασφαλίζουν στη φάρμα την ισορροπία, τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζεται ένας αυτοδύναμος και αυτό-βιώσιμος οργανισμός.

Το ημερολόγιο των βιοδυναμικών πρακτικών

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς τρόπους καλλιέργειας, η βιοδυναμική καλλιέργεια βασίζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ημερολόγιο. Αυτό το ημερολόγιο στηρίζεται στη θέση του φεγγαριού/πλανήτη, περίπου όπως το ωροσκόπιο μας,  και υποδεικνύει τη σειρά των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Στο ημερολόγιο βασιζόμαστε για το πότε θα φυτέψουμε, θα καλλιεργήσουμε ή θα γίνει η συγκομιδή της σοδειάς , με βάση τόσο τη φάση του φεγγαριού όσο και το ζωδιακό αστερισμό που διασχίζει το φεγγάρι και ανάλογα εάν η σοδειά είναι η ρίζα, τα φύλλα, ο ανθός ή το φρούτο του φυτού.

Όλοι αυτοί οι αστερισμοί περικλείουν διαφορετικές μορφές ενέργειας: τον αέρα, το νερό, τη φωτιά και τη γη. Όταν το φεγγάρι περνά πάνω από τον Κριό, το Λέοντα και τον Τοξότη (τα ζώδια της φωτιάς) οι μέρες είναι ζεστές, ευνοώντας την ανάπτυξη των φρούτων και των σπόρων. Ο Ταύρος, ο Παρθένος και ο Αιγόκερως ( τα ζώδια της γης)  επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη των ριζών μέσα στο έδαφος. Οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος ευνοούν την άνθιση των λουλουδιών, των φυτικών συστατικών και των χρωμάτων όπως επηρεάζει το φεγγάρι στο πέρασμά του από την περιοχή του αέρα και όταν το φεγγάρι διασχίζει τον Καρκίνο, το Σκορπιό και τον Ιχθύ (τα ζώδια του νερού), η βλάστηση παίρνει ζωή, λόγω της επιρροής του στο στοιχείο του νερού.

Πρόκειται για μία παλιά πρακτική, που διατηρεί όμως το στοιχείο του πρωτοποριακού, η οποία πάει πολύ πιο πίσω από την  εποχή του Steiner. Είναι η επαναφορά σε εποχές που έχουν παρέλθει, όταν τα φυτοφάρμακα δεν υπήρχα και το μοναδικό αξιόπιστο ημερολόγιο ήταν ο ουρανός και τα αστέρια.

Σε τι διαφέρουν οι βιοδυναμικές από τις οργανικές πρακτικές;

Ένα οργανικό σύστημα καλλιέργειας ευνοεί την ευημερία φυτών που στοχεύουν στη θρέψη του σώματός σου, όμως οι βιοδυναμικές πρακτικές πάνε ένα βήμα παρακάτω. Εστιάζουν στην ολιστική αξιοποίηση της γης και συνάδουν με την άποψη ότι οι αστρολογικές μεταβολές επηρεάζουν τα στάδια τόσο της καλλιέργειας όσο και της συγκομιδής και ακριβώς εδώ ξεκινά και η δράση του βιοδυναμικού ημερολογίου.

Οι οργανικές καλλιέργειες καθορίζονται από τη χρήση από οργανικών λιπασμάτων. Οι βιοδυναμικές πρακτικές μένουν πιστές σε αυτές τις αρχές , όμως σε αντίθεση με τις οργανικές που επιτρέπουν τα εισαγόμενα λιπάσματα, η βιοδυναμική φάρμα στηρίζεται στη δική της γονιμότητα. Βασίζεται στην ανακύκλωση της σοδειάς, χωρίς προσθήκες από τον έξω κόσμο. Επίσης, η βιοδυναμική φάρμα εμπλουτίζει το έδαφος μέσα από «βιοδυναμικές προετοιμασίες» που λαμβάνουν χώρα στο δικό της περιβάλλον και βοηθούν τα φυτά να αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στο σώμα και στο πνεύμα και να γίνει η συγκομιδή τους όταν θα ακτινοβολούν ενέργεια και ζωή.

Τα οφέλη της βιοδυναμικής καλλιέργειας

Τα οφέλη της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι αναρίθμητα. Πρώτον, είναι ουσιαστικά οικολογικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη, με την έννοια ότι η φάρμα «φροντίζει για τον εαυτό της» μέσα σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο ζωής και τίποτα επιβλαβές δεν καταλήγει στη γη. Εξασφαλίζοντας ένα υγιές έδαφος, προστατεύουμε το τοπικό περιβάλλον και παράγουμε υψηλής ποιότητας σοδειά.

Καθοδηγούμενη από το φεγγάρι, βιοδυναμική φάρμα επιτρέπει στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν όσο καλύτερα μπορούν. Όπως ακριβώς το φεγγάρι επηρεάζει τις παλίρροιες, έτσι επηρεάζει και την υγρασία στη γη. Όταν πλησιάζει το φεγγάρι στη φάρμα, η υγρασία φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους, πράγμα που ευνοεί τις καλλιέργειες και τη φύτευση σπόρων. Όσο απομακρύνεται το φεγγάρι από την επιφάνεια της γης, οι ρίζες μπορούν να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη στάθμη του νερού στο έδαφος. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά τους τους σπόρους να φυτρώσουν, αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και ως εκ τούτου οδηγούμαστε σε άφθονη συγκομιδή σοδειάς.

Μπορεί να δεις τα προϊόντα μας σε όλον τον κόσμο, όμως η βιοδυναμική μας φάρμα είναι η «καρδιά» μας και παραμένουμε πιστοί ρίζες μας. Πάντα θα επιστρέφουμε στη γη περισσότερα από αυτά που μας δίνει.

67232012_3013619565346660_4897828795144390719_n
 
Γνωρίστε τον George, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το εμβληματικό τριαντάφυλλο της Jurlique!

To 2015 με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων ίδρυσης της Jurlique σκεφτήκαμε πως χρειαζόμασταν κάτι μοναδικό, κάτι που να αντιπροσωπεύει την εικόνα και την ταυτότητα της Jurlique. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πάρα μόνο ένα πράγμα: το εμβληματικό συστατικό της Jurlique, το τριαντάφυλλο!

Δεν θα μπορούσε όμως να είναι ένα απλό τριαντάφυλλο. Όπως και η Jurlique το τριαντάφυλλο αυτό θα έπρεπε να είναι απλά μοναδικό. Θα έπρεπε να καλλιεργείτε αποκλειστικά στο αγρόκτημα μας στους λόφους της Αδελαΐδας και να είναι άριστης ποιότητας.

Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο George Thomson. Ένας διάσημος καλλιεργητής τριαντάφυλλων με έδρα τη Νότια Αυστραλία. ο George καλλιέργησε πρώτος το 2014 τη συγκεκριμένη ποικιλία τριαντάφυλλου. Το μοναδικό έντονο άρωμα, το όμορφο απαλό ροζ χρώμα, τα μεγάλα του ανθισμένα πέταλα και η ενυδατική του υπερδύναμη ήταν ακριβώς αυτό που ψάχναμε, το ένα και μοναδικό!

Θα το συναντήσετε στο Rosewater Balancing Mist και στη νέα ενυδατική σειρά Μoisture Plus Rare Rose.

To ενδιαφέρον του George για την καλλιέργεια ξεκίνησε στην Σκωτία. Καθώς ο πατέρας του καλλιεργούσε πατάτες. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη σπίθα για τη βοτανολογία. Ακολούθησαν σχετικές σπουδές στο Λονδίνο καταλήγοντας τελικά στην Αυστραλία όπου ξεκίνησε τη καλλιέργεια του τριαντάφυλλου

Από το 1960 και για τα επόμενα 20 χρόνια ο George καλλιεργούσε  τριαντάφυλλα προσπαθώντας να τα πουλήσει σε εταιρείες. Ήταν ένας δύσκολος καιρός. Όπως εξηγεί ο ίδιος χρειάστηκε πολύ χρόνο καθώς «από την ημέρα που καλλιεργείται το λουλούδι μέχρι την ημέρα που παραδίδεις την ποικιλία στην αγορά, χρειάζονται περίπου 10 χρόνια. Θα μπορούσατε να πεθάνετε και οκτώ χρόνια αργότερα να έχουν δημιουργηθεί νέα τριαντάφυλλα. Δεν είναι υπέροχο;»

«Η αναπαραγωγή του τριαντάφυλλου στην Αυστραλία ήταν ένας πραγματικός αγώνας εξαιτίας της δύναμης των εισαγωγικών παραγόντων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται στην Αυστραλία δεν είναι καλής ποιότητας. Δυστυχώς, είναι πλέον νοοτροπία και το βρίσκω πολύ απογοητευτικό. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν μερικές φορές όταν αισθάνθηκα ότι θα τα παρατήσω και θα κάνω κάτι άλλο.  Αλλά τότε σκέφτηκα, “Και τι έγινε; Θα καλλιεργήσω τριαντάφυλλα για τον εαυτό μου».

Με επιμονή και προσπάθεια, έγινε ένας από τους πιο σεβαστούς καλλιεργητές της Νότιας Αυστραλίας. Και τώρα, λέει, τα τριαντάφυλλα του θα ξεπεράσουν όσα εισάγονται στη χώρα, χάρη στο γεγονός ότι καλλιεργούνται για να αντέχουν σε ζεστές  αλλά και ξηρές συνθήκες.

Ο George επιλέγει τα καλύτερα θηλυκά φυτά (εκείνα που παράγουν τους καλύτερους σπόρους). H θηλυκή γραμμή είναι η πιο σημαντική. Δεν είναι τυχαίο με κανένα τρόπο, αυτό που κάνω είναι γνωστό ως αναπαραγωγή γραμμών. Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς γιατί χρησιμοποιείς τόσες πολλές διαφορετικές ποικιλίες, γι΄αυτό το διατηρώ αρχεία.

“Πρέπει να προετοιμάσεις τα φυτά. Παίρνετε το λουλούδι τη στιγμή που αρχίζει να ανοίγει, λίγο πριν το στάδιο που κάνει την εμφάνισή του το μπουμπούκι. Στη συνέχεια, αφαιρείτε όλα τα πέταλα και αφήνετε το στίγμα στο κέντρο, το οποίο είναι το θηλυκό μέρος. Παίρνετε όποια γύρη θέλετε να χρησιμοποιήσετε από μια διαφορετική ποικιλία, διατηρείτε το άκρο του  και τα τοποθετείται σε ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά από 24 ώρες θα πέσει η γύρη – απλά χρησιμοποιείτε το δάχτυλό σας για να το βουτήξετε στη γύρη και να το βάλετε στο θηλυκό κομμάτι που ετοιμάσατε την προηγούμενη ημέρα.”

Όσο για το τριαντάφυλλο της Jurlique, ο George αναφέρει ότι χρειάστηκε αρκετή δουλειά (και τύχη) για να δημιουργήσει τη σημερινή του μορφή.  Ένα μεγάλο, απαλό ροζ λουλούδι, με ελάχιστα αγκάθια – διευκολύνοντας έτσι τους εργαζόμενούς μας – και το “πιο αρωματισμένο” τριαντάφυλλο που έχει γεννηθεί ποτέ.

Ο τρόπος με τον οποίο ο George αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα τριαντάφυλλα  – παρά τις αποτυχίες και παρά τις προκλήσεις, μαρτυρούν το πάθος του για το λουλούδι και την αληθινή  του αγάπη για αυτό που κάνει. Στα 82, «υποτίθεται ότι είναι συνταξιούχος» αλλά συνεχίζει να καλλιεργεί όσο το δυνατόν περισσότερο τριαντάφυλλα, δωρίζοντας πολλά από αυτά για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε το σημαντικό του έργο για τη Jurlique. Από τότε που το  τριαντάφυλλο της Jurlique έφτασε για πρώτη φορά στο αγρόκτημα μας το 2015, εκπαιδεύει τους υπαλλήλους μας πως να κλαδεύουν σωστά και να φροντίζουν τα τριαντάφυλλα, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο τις γνώσεις του, έτσι ώστε το πάθος του να μπορεί να συνεχίσει  στις επόμενες γενιές.

 

Επικοινωνία

Distribrands LTD

Λ.Λαυρίου 83

Γλυκά Νερά, ΤΚ 15354

τηλ: 2108067190

Σχετικά με την Jurlique

Η Εταιρία

Αποστολή – Δέσμευση

Η Φάρμα της Jurlique

copyright 2019, Jurlique | Design & Development by: Concept Communication Strategies